Прије тачно дванаест година је Мајевичанин Миодраг Лукић основао Српско-швајцарско позориште „Дуга“ и вјероватно тада није ни маштао да ће једног дана његово родно мјесто имати позоришни фестивала као ни да ће умјесто једног позоришта „Дуга“ постојати два, једно у Швајцарској, а друго у Лопарама.
Овај књижевник је свакако знао да његови Мајевичани, нарочито они који живе у Швајцарској неће у потпуности разумјети оно чиме се бави јер им књижевност и позориште нису посебно блиски, али се након седам година сакупљања искустава у Швајцарској, одважио да у Лопарама оснује истоимено позориште.

Миодраг Лукић, књижевник

Позоришни фестивал дијаспоре је организовло друштво СПКД Просвјета из Лопара на челу са Радмилом Митровићем и Мирком Стевићем уз сарадњу Позоришта „Дис“ из Бања Луке, књижевника Миодрага Лукића, општине Лопаре и Центра за културу и информисање у Лопарама. Идеја за фестивала је потекла од књижевника Миодрага Лукића и режисера Новице Богдановића из позоришта „Дис“ у Бања Луци, а уз помоћ свих набројаних остварена је на најбољи начин.

„Све је рођено из дуге, мислим позоришта „Дуга“ у Швајцарској, како позориште „Дуга“ у Лопарама тако и овај фестивал који смо поклонили Лопарама. Краци дуге су вечерас спојени на једном мјесту, али отаџбина није само на Мајевици, она је и у Књажевцу одакле је глумица Гордана Ранђеловић која већ дванест година игра у позоришту „Дуга“ и одиграла је више од двадесет улога и то у распону од петнаестогодишње Соње Каурин до седамесетогодишње Милеве Марић Ајнштајн. Вечерас у комедији „Савршен мушкарац“ игра двије улоге. Отаџбина је и у Бару одакле је Борис Јеленић коме је ово друга улога. Прошле године је бриљирао у комедији „У рају ништа ново“, а у комедији „Савршен мушкарац“ игра двије улоге. Отаџбина је и у Тополи одакле је Драгица Филиповић којој је ово прва улога у нашем позоришту, али свакако не и последња. Отаџбина је и у Добоју одакле је Неда Јеленић, као и у свим мјестима у којима живимо или смо живјели, а такође дијаспора није само у Ветингену у Швајцарској него у сваком мјесту на кугли земаљској у коме живе припадници нашег народа. Нека дуга вјено спаја матицу и дијаспору, а ми ћемо се трудити да се крајеви дуге што чешће спајају над нашим небом.“ – рекао је у уводном говору Лукић који је двије вечери раније представио роман „Наличје раја“ нагласивши да ће публици романом понудити горку истину, док ће им представом „Савршен мушкарац“ спрати горак укус из уста.

Глумци Српско-швајцарског позоришта „Дуга“ су из Лопара понијели најљепше утиске и одушевљење домаћинима који нису морали да труде да буду гостуљубиви јер Мајевичани су природно гостољубиви људи и нема странца који је дошао у Лопара односно на Мајевици да се није одушевио срадчношћу домаћина.

Пожељели су да остану још неколико дана, али су им обавезе које имају у Швајцарској наметнуле брз повратак. Договорили су се да опет дођу најкасније на фестивал наредне године који ће се вјероватно одржавати у крајем јула у континуитету са манифестацијом Дани Дијаспоре која ће ускоро постати традиција у Лопарама јер траје већ седам година.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here