Борска џамија која је још увек у процесу изградње полако добија своје коначне обрисе. Финализацијом радова и свечаним отварањем биће ово прва исламска богомоља у Тимочкој крајини.

Након што је 2007. године купљена стара кућа у близини Музичке школе за место окупљања борских муслимана, већ 2010. и 2011. године уз помоћ Исламске заједнице Србије тражило се идејно решење за пројекат прве џамије на овим просторима.

Сама изградња отпочела је прошле године, а радови су још увек у току.

Богомоља је подељена на три нивоа. У самом приземљу налази се мулитфункционална сала која служи као мектеб (школа) и као клуб за омладину. Поред молитвеног простора, џамија ће имати и библиотеку, канцеларију одбора Меџлиса, имамски стан и још многе друге садржаје.

“Бор је мали градић у источној Србији са малим бројем муслимана, па је и овај џемат мали. Захваљујући самом Алаху успели смо да изградимо овде џамију”, истакао је Елдин Ашћерић, муфтија Подунавског и Баничевског региона у инетрвјуу за емисију ‘Зијарети’.

Како каже Ашћерић борска џамија “Медина ем Имам Сефкија” биће мини исламски центар, с обзиром да на ширем подручју нема ниједног сличног верског објекта.

Он наводи да већину муслимана на подручју општине Бор, а према последњем попису има их између 2 и 3 хиљаде, чине Роми, али да има и Ашкалија и Бошњака. (bor030.net)

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here