(Ликовна колонија у Вишеграду) Фото: С. Гарић

У Градској галерији Вишеград синоћ је свечано отворена Међународна ликовна колонија која је окупила око 25 умјетника из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и Црне Горе.

Вишеград је средиште културних дешавања, град отворених врата, слободе, умјетника, нових дјела и стваралаца, рекао је начелник општине Вишеград Младен Ђуревић , отварајући ову ликовну колонију.

– Захваљујући људима који воле Вишеград, оживјели смо галерију која је потребна нашем граду и која данас шири руке свим људима, а нама пружа могућност да уживамо у дјелима непролазне љепоте коју стварају умјетници са свих страна – истакао је Ђуревић.

Вршилац дужности директора Градске галерије Славко Тушевљак рекао је да колонија има дугу традицију, више од двије деценије.

– Умјетници ће стварати пет дана на простору Вишеграда, Андрићграда, обилазећи културно-историјске вриједности града – додао је Тушевљак.

Он је рекао да очекује да ће за вријеме трајања колоније учесници оставити неизбрисив траг, додајући да је Вишеград лијепа средина пуна културних вриједности која треба да се његује.
Тушевљак је захвалио општини Вишеград и Хидроелектрани „Вишеград“ на помоћи да се одржи ова колонија.

Умјетник Обрад Јовановић цитирао је нобеловца Иву Андрића, који је рекао да су за један посао потребне три ствари – добар наук, факат и вакат.
– Кад погледам ову колонију, видим да су се стекли добар наук, добар факат и добар вакат – додао је Јовановић.

РТРС, СРНА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here