Др Рудолф Хенсел: Отворено писмо Херти Милер

0
466
др Рудолф Хенсел

Госпођо Милер, за мене је ово исмевање жртава!

Госпођо Херта Милер, до сада није било потребе да Вам се, на пример, због Ваших литерарних радова, обратим. Данас пак морам да Вам пишем. Повод: У српским новинама сам прочитао о Вашем говору на једном скупу у Југословенском драмском позоришту, организованом од стране Немачке амбасаде у Београду и Београдског сајма књига. О поменутом говору притом у немачкој штампи није било ни речи. Како наводи ”сербианмонитор.цом” од 25.10.2017., на тему ”Експлозија национализма у тадашњој Југославији” и поводом НАТО агресије 1999. између осталог сте изјавили и следеће: ”Србија је сама себи донела зло и грађани морају да прихвате истину да су сами себи проузроковали патњу.” На питање да ли је насиље легитимно решење у политичким конфликтима, одговорили сте: ”(…). У ратној ситуацији једна страна мора да победи другу. Стога верујем да је војна интервенција људски и морално оправдана и у многим случајевима се показала као исправна. (…).”

У тренутку када је Београд био последњи европски град који је бомбардован у 20. веку, у једном есеју сте написали ”да разумете позицију НАТО-а и да Милошевић мора бити заустављен за сва времена. (…) Ако једна земља у периоду од девет година започне четири рата и притом градове практично претвори у гробља, то се више не може само уз помоћ речи зауставити. (…).” Рекли сте да ово мишљење до данашњег дана нисте променили: ”Још увек сам истог мишљења. (…) Ова земља је сама проузроковала сопствени бол и патњу. Срби су сами себи донели страдање.”

Госпођо Милер, овим невероватним изјавама открили сте своје непознавање истинске политичке позадине и тока уништења некадашње СФРЈ као и СРЈ у току деведесетих. Притом сте себи дозволили једно изузетно немарно додељивање кривице српском народу. И то све као немачка списатељица.

 

 

 

Извор

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here