Слободан Ристовић: Ајдучија

0
469
Драган Бартула: Скрушеност, из "Хиландарског циклуса"

Модри се небо. Утрнило се ноћас, па му се убод зором позледио. Под крововима ко под глоговима, дрхти поајдучени народ. Србија од јатака, ајдука, избеглица и свакојаких сужњева. Аге, дахије, властела, феуди, синџирџије и остала сила у граду Биограду, и другим аганлуцима, трле трлишта и увећавају паше по пашалуцима. Јадни Новак пред неком црквом са капом пред скрштеним ногама. Зарђао му будак. Крзав јатаган уместо ребра у прсима. Ено Вујадина носи даску на некој бренти док грца гора Романија. Глувом гором пева неми Радивоје. Чемерна му вила Равиојла крај друма у сукњи загрнутој.

Вијоре барјаци око Призрена, парају их ветрови са Проклетија и шибају ветрови од Дунава и Саве, Косово, посуто најлонским кесама и изломљеним крстовима. У манастирима ко под шаторима, крсти се Свети Сава у порти, мучи га главобоља. Не верује самом себи. Мисли да је на неку гозбу залутао,
Бог растурио кантариште, ђуле му у недрима, у очним дупљама усахли извори и табакера са ордењем из ратова које и дан данас губимо, љубећи скуте које каквом башибозлуку и стрвољнику. Седи Живојин на тргу у Мионици, чимка хлеб, храни голубове. А око њега деца са телефонима у шакицама. Тече Колубара у певању Миланчета Радосављевића. У читанкама усахла, понорница у историји. Пред задружним домом се туку четници и партизани, и преврћу тезге на којима неке делије продају кокарде, шајкаче, петокраке и друге дрангулије.

Боже, одакле ти ова нарав, од које си нам кошуље сашио. Боље и да смо голи него да смо у ругло и срам оковани. Уми нас шаком стида, да знамо где нам је лице, та пустиња која је у доба поноса образ било.
Снурам се, да би бар ветар неку кошуљу „испрео“. Обучен у слова, машем оцу у небесима. Дозивам га, да кога по мене пошеље, да се склоним од ове љаге и љиге.

Данас је, веле, Св Димитрије, Митровдан. Зазидајте се у пећину весели ајдуци, и за вас ће доћи Свети Ђорђе, ако га не баце аждаји они што су и вас ту бацили.

 

 

Рогатица, Митровдан, 2017.године
Срећна Вам слава!!!

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here