Милорад Ћосић Ћоса: Закон о моди

0
233

У једној земљи народ је изабрао председника. После избора председник је често истицао да много воли свој народ и да је председник свих грађана.

А волео је моду. Волео је лепе ципеле, лепа одела, лепу кућу, леп намештај, лепе аутомобиле, егзотична путовања.

Нажалост у својој земљи стално је доживљавао разочарања када је ишао на неке састанке, прославе,отварања фабрика, путева, мостова, сигурних кућа, домова за старе и слично.

Гледао је народ који је био јадно обучен и није пратио моду. Гледао је гужве испред народних кухиња. домова здравља, болница, контејнера Гледао је неокречене и запуштене фасаде кућа и старе аутомобиле који представљају опасност у саобраћају.
Али исто тако видео је и одлично обучен народ, пуне шопинг молове, нове аутомобиле. Чудио се што што сви тако не могу да живе.

Дуго је размишљао како да поправи стање у својој земљи. То више није могло да се толерише.Мора да постоји неко решење.

Његови саветници су се дали у размишљање. Један му је предложио да се донесе закон о моди и да се формира модна полиција која ће спроводити закон како би ово стање било решено.

Предлог је прихваћен, пуштен у процедуру, а парламент је по хитном поступку, одбацујући све амандмане опозиције, усвојио закон о моди.

По овом закону отворена су нова радна места модних саветника за све области. Извршена је обука модне полиције и почела је примена закона.

Први полицајац који је видео једног грађанина скромно одевеног, зауставио га је и упитао зашто није одевен у складу са законом о моди. Рекао му је да тако даље не може да иде, него мора да купи најновије брендове одеће и ципеле или да се одмах скине. Пролазник немајући паре за куповину, а поштујући закон, скиде се на лицу места и оде го и бос.

Други полицајац је видео да народ, који чека испред народне кухиње, има старе лонце и стари есцајг. Одмах им је наредио да морају да купе нове модерне лонце и нови модеран есцајг иначе неће добити оброк. И препоручио им продавницу која даје попуст ако имају наградне купоне.Трећи полицајац је видео неокречену зграду са запуштеном фасадом и одмах наредио станарима да хитно поправе фасаду и окрече зграду у року од седам дана иначе ће бити, уз помоћ извршитеља, исељени из својих станова. Рачун за радове на згради биће наплаћен од њихових продатих станова. Уговоре ће потврдити бележници уз попуст.Остатак од цене продатих станова биће им исплаћен после наплате пореза на пренос апсолутник права.

Четврти полицајац је зауставио возача старог аутомобила и наредио му да изађе из кола.Рекао му је да пошто има старо возило мора одмах да купи нови аутомобил ако жели да и даље користи возачку дозволу, коју је иначе задржао. Стари ауто му је одмах запленио и позвао шлеп службу да га одвезе на рециклажу. Рачун за ове трошкове шлеп служба је уредно издала власнику уз плаћени пдв, а полицајац му је рекао да треба да је срећан што га пушта да иде јер има релативно нову одећу и обућу.

Пети полицајац је на неком протестном митингу, у центру града, видео голу и босу масу народа , коју је полиција већ скинула због непоштовања закона.
Маса народа мирно је протестовала носећи транспаренте са захтевима да им се врате станови, одећа, обућа и прибор за јело, иначе ће отићи пред амбасаде чланица ЕУ. А ту су били и фоторепортери и тв екипе. Полицајац је хитно позвао надређене са питањем шта да предузме. Речено му је да протестанте спроведе до центра за мигранте , где ће им нови управници њихових бивших зграда поделити одећу обућу и прибор за јело из хуманитарне помоћи. Такође ће добити и појачане оброке у народним кухињама.

И тако широм земље, гологузи и бос народ јури нову одећу и обућу, нове шерпе и есцајг, кречи зграде и гура старе аутомобиле. За преглед контејнера нема времена. И не стиже да стане у ред пред народним кухињама.

Занимљива земља. Пуна лепих предела и контраста.

Све је то много разочарало председника и одлучио је да мора помоћи свом драгом народу који није ништа крив. Савест му није дозвољавала да у тим тешким временима окрене леђа свом народу.

Осећао је да мора да заврши започети посао , па ће се опет кандидовати за председника и у наредном мандату.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here