Зоја Бојић добитница награде „Никола Милошевић“

0
224

Жири за награду „Никола Милошевић“, коју додељује „Радио Београд 2“ за најбољу књигу у области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије, одлучио је да овогодишњу награду „Никола Милошевић“ добије Зоја Бојић за дело „Антички историографи уметности и Калистрат о скулптури“ у издању Завода за уџбенике и Досије студија.

У образложењу жирија у ком су радили проф. др Ива Драшкић Вићановић, проф. др Мило Ломпар и проф. др Драган Проле, (председник), наводи се да књига Зоје Бојић представља синтетичку студију пет најзначајнијих античких историографа (Филострат старији, Филострат млађи, Калистрат, Плиније старији, Витрувије), чије су анализе уметничких дела и свих темељних феномена уметности сачуване и вековима су представљале узор и образац конкретних уметничких пракси.

Како се истиче, основни квалитет те студије заснива се на синтези вишегодишњег преводилачког рада са старогрчког и латинског језика током којег је Зоја Бојић превела античке историографе на српски језик, и истраживала њихове улоге у европској модерности и савремености.

Насловна корица награђене књиге

„Резултати ове књиге обогатиће наше знање о античкој уметности, и донекле изменити уврежене представе о рођењу пресудних уметничких појмова и традиција током ренесансе и просветитељства“, оценио је жири у свом образложењу.

Зоја Бојић је ауторка 12 научних монографија и већег броја научних радова. Дугогодишњи је предавач више предмета из области историје уметности на Универзитету Новог Јужног Велса у Сиднеју, у Аустралији (од 2005), и на Аустралијском националном универзитету у Канбери (2008 –2012).

Од 1989. до 1993. била је предавач на Универзитету у Њу Делхију, у Индији.

У најужем избору за награду „Никола Милошевић“, поред књиге Зоје Бојић, биле су и књиге Слободана Владушића „Књижевност и коментари“ (Службени гласник) и Илије Марића „Белешке о Кишу и философији“ (Бернар).

Награда Никола Милошевић биће уручена 9. фебруара на дан када Радио Београд 2 слави 60 година постојања.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here