Миодраг Лукић: Грбавац, економски геније или Њу ејџ гуру, шта је истина?

0
1750
[print-me target=".td-post-header, .td-post-content" do_not_print=".td-module-meta-info, .td-category" /]

Ово Грбавац из наслова не значи да је човјек грбав него му је то презиме, а име му је Јосип мада је у јавности познатији као Брацо.

Економским генијем га назива Хуго Штам најпознатији швајцарски сектолог и човјек који се већ деценијама бори против Њуе ејџ лудила, премда опрезно пази да не нагази оне који иза тог лудила стоје.

Њу ејџ гуруом Јосипа Грбавца Брацу називају амерички медији, наравно они склони езотерији, док у Европи он добија простор и у озбиљнијим новинама него што је у Србији Треће око.

Ко је Јосип Грбавац звани Брацо?

Често пишем о људима које никад нисам видио, али према њиховим дјелима и изјавама у медијима, напишем текст који за исте није нимало ласкав, али кад се о Браци ради неће се догодити ништа слично јер сам га виђао неколико година заредом барем дванест пута годишње. Не нисам тражио исцјељење од њега па долазио на његове сеансе ћутања, него се догодило да у истом хотелу у којем је скоро читаву деценију гостовао једном мјесечно, буде сједиште мог позоришта па смо се сусретали хтјели или не хтјели.

Понекад се дешавало да имамо представу у исти дан када је Брацо гостовао па смо добијали букете цвијећа које са собом нису понијели залуђени очајници који су од Браце тражили исцјељење.
Значи видио сам га више пута, разговарао са његовим клијентима, као и са његовим помоћницима, што сасвим довољно да створим слику о њему. Чак сам инсиприсан његовим радом написао комедију „Видовњак Ђока и паразити“. Десило се да је остало неколико Брациних жртава да гледају представу и уопште им није било смијешно оно што су видјели. У једном тренутку је глумац устао, загледао се у публику и упитао: „Сад вас гледам је’л вам боље“. Конобарица која је радила у том хотелу се цијепала од смијеха, а један од Брациних клијената је бијесно питао: „Девојко шта је вама тако смешно?“.

Брацо никоме није обећао исцјелење нити било шта друго, јер он не говори он гледа у масу која обрађена добро обученом Брацином екипом од његовог погледа очекује чудо.

Дакле, мудри Грбавац се оградио у случају тужбе, јер он ником није ништа обећао нити је од неког узео новац, а све букете цвијећа које су „овчице“ доносиле његови сарадници су размијењивали, тако да је требало да свако други будкет однесе кући. Наравно дешавало се да човјек добије исти букет и наљути се па га не понесе, а онда је један дама која је радила са Брацом доносила нама цвијеће да украсимо позориницу, која нам је хронично сиромашно намјештена.

Не Брацо нико ништа није могао да обећа јер је ћутао и гледао у стадо које су му, у мању од двије сале хотела Винкелриед, доводили његови помоћници који су изгледали веома пословно, били љубазни у правоје мјери, не превише да би изгледали извјештачено и што је најзанимљивије и ја сам имао утисак да вјерују у оно што говоре овчицама које ће да купе књижице које је писао Топлица Прокић, познатији као Ивица и његов насљедник Јосип Грбавац Брацо. Уз књижице продају се и ЦД-ови као и талисмани што наравно доноси зараду овом назови исцјелитељу.

Легенда каже да је некакав Топлица Прокић побјегао из јужне Србије у Хрватску јер су га браћа његове младе жене кривила за њено самоубиство. Продавао је рибу негдје у Загребу и гледао женама у некакво огледалце из којег им је прорицао судбину, па је убзро стекао масу обожавалаца који су вјеровали у његова пророчанства што је њему привукло и младог економисту Јосипа Грбавца. Изгледали су то вријеме као гангстери окићени килограмима златног накита. Неколико година касније, када им је посао тако кренуо да су могли себи да дозволе одмор у Јужноафричкој републици, Топлица се утопио у мору. Ваљда га је тежина златног накита повукла у дубину. Остао је Јосип Грбавац Брацо да настави посао који је успијешно водио његов пријатељ и гуру Топлица. Зли језица кажу да си били и љубавници, али нећемо вјеровати злим језицима јер тема овог текста свакако није перверзија, него превара.

Превара! Да ли је Јосипа Грбавац Брацо преварант?

Наравно и то генијалан преварант којег је немогуће извести пред суд због преваре јер се као што сам већ написао вјешто оградио. Једино што би могло да му се деси је да неко од власти, нпр., у Швајцарској затражи да Брацо плати порез на продате књиге, ЦД-ове и талисмане, али то се сигурно неће десити јер је овај смислио генијалан начин да наведе власти да зажмуре на оба ока. Његови помоћници су објаснили овчицама да сеанаса не успијева без што већег и скупљег букета цвијећа. Кроз хотел Винкелриед је за викенд када је гостовао Брацо пролазило је између 1500 и 2000 људи, па ако је просјечна цијена букета била 70 франака, лако је израчунати колико су новца зарадили цвјећари. Брацо поспјешујуе привреду јер се за вријеме његовог гостовања прода цвијећа у вриједности 100 до 150 000 франака закључују власти, па ко ће да се сад бави порезом и царином на неколико хињада књига, ЦД-ова и талисмана које продају Брацини помоћници?

Како је могуће да човјек зури у масу и да они вјерују да ће бити излијечени?

Брацо је препознао дух времена и он само један од неколико хиљада или десетина хиљада превараната који несрећницима нуде оздрављење, срећу, успијех и сл. Истина он то лично не чини, него то ради његова одлично уиграна екипа, какву има у свкој западноевропскоје земљи, а изгледа да има екипу и у Републици Српској јер прочитах негдје да га је у Републици Срској дочекало 7400 несрећника, да не кажем оваца и овнова, мада би ово био сасвим одговарајући назив.
Дакле, Брацо је препознао дух времена, дух Новог доба (Њу ејџ) и само искриштава атмосферу која је стоврена дјеловањем бројних секти, а све руковођено из америчке издавачке куће Луцис Труст која вјеровали или не контролише Уједињене Нације, гдје је Брацо недавно гостовао. Мислим гостовао је у згради Уједињених Нација у Њу Јорку у истој оној згради у којој на сваком задједању Уједињених Нација сједе и два представника Луцис Труста (основани 1920 као Луцифер Труст, да би 1922 име промијенили у Луцис Труст. Луцис Труст има савјетодавну улогу у УН, а пријатељи ове куће су најмоћнији људи свијета.
Видите, како један благо разроки економиста који би могао да буде и мутав, пошто на својим сеансама не говори, може далеко да догура!

Какве су књижице које продају Брацини помоћници?

Никакве, као и сва литература Новог доба. Немају књижевну, религијску, филозофску вриједност, али су тако једноставне да их и полуписмени могу да читају каквих је међу Брациним овчицама велики број.
Једном сам навратио у хотел да узмем неке реквизите из „Рупе“ како називамо наше просторије испод позорнице и препознала ме једна познаница из Лопара. Пришла ми је и сасвим тихо питала, када сам дошао. Не обраћајући пажњу на њено шапутање, одговорио сам врло гласно дошао по реквизите и да се нећу задржавати, а да она ако жели може да остане да гледа нашу представу исте вечери. Наравно није пристала јер њу не занима позориште него је дошла да од Браце добије исцјелење. Није га добила, наставила је са психотерпијама и умислила је да је сликарка, пошто постоји психотерепија сликањем (стиче се утисак да је психијатрија саставни дио Њу јеџа), а да ли и даље прати Брацу по свијету, јер он у Винкелриед више не долази пошто сада сеансе одржава у престижнијем простору, у Волксхаусу у Цириху, не знам.
За све оне године док сам сусретао Брацу, његову екипу и овчице које су доносиле руно на стрижење, примјетио сам да су на жалост већина његових жртава управо моји сународници Срби, те да је његових сународника Хрвата врло мало, а да једну четвртину, (три четвртине су Срби) чине Роми, Муслимани и Албанци.
Понудио сам локалном проти да одржим у црквеним просторијама предавање о сектама и опасностима Новог доба (Њу ејџа), што он није прихватио, премда ме није директно одбио. Волио бих да барем он то учини или да доведе неког стручњака из Србије да о томе говори његовом стаду и то сваке седмице барем једну годину, јер све више наших сународника завршава у канџама Њу јеџ секти или као жртве самозваних исцијелитеља.
Не вјерујем да ће се то десити јер црква нам је као сито избушена масонима који си и створили Њу Ејџ, (Блавацка и пуковник Олкот, Алиса Ен и Бејли).
Стадо је све мање, а вукова и „мајстора“ са маказама у рукама све више….

Нека нам је Бог на помоћи.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here