Ко то у Ваљеву ваља глупости и самовољу?

0
1408

У граду на Колубари по много чему познатом Ваљеву, љубитеље путовања од почетка фебруара ове године мучи дилема: са ким да путују на ближа и даља путовања, посебно у манастире, чуваре духовности и културе.

До сада су претежно путовали са званичним лиценцираним туристичким агенцијама, или преко ваљевске цркве, посебно на Острог и Русију. Међутим, Министарство туризма строго брани да Епархије, Црквене општине, манастири и уопште физичка лица, као и правна, која немају регистровану туристичку агенцију организују путовања, а ради безбедности путника, што је веома и корисно и правилно – заклучује мештанин Валева М. Ц.

Међутим, 2. фебруара 2018. године, како сазнајемо од локалног свештенства, стигла је и Одлука Епископа ваљевског Милутина у којој указује свештенству и монаштву да Епархија ваљевска ускоро отвара туристичку агенцију, али у истом акту Епископ, својим духовним ауторитетом, забрањује да свештенство и монаштво организује путовања ван и у Епархији ваљевској без пуне сарадње са Епархијском будућом агенцијом и забрањује сваку сарадњу, па чак и контак са другим туристичким агенцијама, даље забрањује да свештенство и монаштво може препоручивати верницима, значи народу који су чланови Цркве, да могу путовати са другим агенцијама сем са Епархијском.

Будући да у Ваљеву има 20 агенција, а у Србији више хиљада, народ поставља питање: са ким да путује и какви су ово монополи? Епархији ваљевској припада и Обреновац, не само Ваљево, као и Мионица, Осечина, Љиг, Лајковац, Уб.

Ступили смо са више туристичких агенција у контакт и они нам кажу да су на ову вест изненађени и запрепашћени таквом одлуком, за коју верују да Патријарх Павле и Патријарх Иринеј не би никада изрекли. Путују по свету и никада нису чули за овакву одлуку верских великодостојника ни у једној држави.
– Шта ако Војска Србије забрани својим официрима да имају сарадњу са другим агенцијама које годинама раде квалитетно, или МУП својој полицији, или нека друга државна институција, болнице, Домови здравља, школе, факултети…

Мислимо да Епископ Милутин, користећи духовни ауторитет над свештенством и монаштвом, а преко њих и над верницима, неправилно користи духовни ауторитет овом Одлуком, јер агенције нису духовна сфера, већ свој рад заснивају на пружању квалитетних услуга путницима ради одмора, туризма, верског туризма уз материјалну добит организатора на основу које плаћају порез дрзави.

Апелујемо овим путем на Патријарха као и на државне институције, Председника Републике Србије г. Александра Вучића, Председницу Владе г. Ану Брнабић, Министра за туризам г. Расим Љајића и ЈУТУ да заштити туристичке агенције од оваквих верских и пословних дискриминација и монопола, пошто као сваког послодавца који је уредан порески обавезник вређа овај акт и Одлука Епископа ваљевског г. Милутина и вређа нас све на верској основи јер ми смо исто верници, свако у својој вери која је дозвољена законом о верама Републике Србије, – каже се на крају писма редакцији  групе верника…

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here