Живојин Ивковић: Сатиричне вертикале, часопис који не познаје границе

0
659

Када су у касним вечерњим часовима једне звездане и топле ноћи на измаку прошлогодишњег врелог лета, двоје сарадника, главни и одговорни уредник часописа „Књижевне вертикале“, Живојин Ивковић и тадашња уредница сатире Деана Саиловић, започели телефонсики разговор коме је повод била за њих уобичајена тема, како да следећи број часописа буде бољи, нису ни могли претпоставити да ће им се ускоро, заправо за цигло пола часа родити сулуда мисао да покрену још један часопис, овај пут посвећен хумору и сатири, добро, и афористици и неизбежној карикатури. О неизбежности карикатуре у том тренутку нису размишљали.

И већ у следећем, 13. броју „Књижевних вертикала“, крајем децембра 2017. године није се појавила рубрика посвећена хумору, сатири и афористици. Није ни морала, у штампи се налазио први број „Сатиричних вертикала“. Готов, умивен, јединствен и пре свега – регионалан!

На представљању „Сатиричних вертикала“ у препуној читаоници познате, безмало култне београдске библиотеке у Змај Јовиној улици број 1, Живојин Ивковић, извршни директор издавача оба часописа, Удружења независних књижевника Србије, изнео је једну, надасаве тачну, мада туробну оцену о проблемима које покушавају да превазиђу: „Мали ја овај Балкан за оволико сулудих граница и безумних царина.“
Додуше, одговорној уредници „Сатиричних вертикала“ Деани Саиловић те све админиастративне заседе и препреке нису представљали никакав проблем да окупи изузетну екипу и створи репрезентативну међународну, регионалну, нашу, балканску редакцију у којој су своје место нашли ликови попут: Јове Николића, уредника за Босну и Херцегоину, Мила Ђорђиоског , уредника за Македонију, Јандре Дрмића, уредник за Хрватску, Владислава Влаховића, уредник за Црну Гору и Дарка Дрљевића, уредник за карикатуру. Како тврди, Деана озбиљно ради да у свој тим увуче и репрезентативног представника словеначког хумора.

У првом броју „Сатиричних вертикала“ заступљено је преко осамдесет аутора, афористичара, хумориста, сатиричара, карикатуриста, песника, прозаиста; ту су, раме уз раме прекаљени и афирмисани аутори али и они други, почетници или једноставно, аутори који су својим врцавим духом бљеснули. Подједнака пажња је посвећена ауторкама као и ауторима.

Приређивачи овог часописа су како квалитету радова, дужну пажњу посветили и форми, или боље речено, визуелном изгледу часописа. Оно што је његовим творцима представљало идеју водиљу јесте била жеља да овај часопис, као уосталом и „Књижевне вертикале“ не буду за једнократну употребу. Њихова је била жеља да иоба часописанађу своје место у свакој кућној библиотеци, стога је иу штампан у форми књиге и у уобичајеним димензијама у којим се књиге штампају.

Дакле, „Сатиричне вертикале“ је часопис пред којим је будућност. А да је то тако, потврђује и чињеница да је уредничка редакција већ у пуном замаху, не припрема само следећи број који ће се појавити почетком априла месеца већ увелико раде на још два пројекта, на обимној антологији женског афоризма и књизи једне младе ауторке чије време тек долази.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here