Јелена Газарек: Књига је књига у било којем облику

0
239

У доба интернета, покретности, па и у неким случајевима брзине светлости, неопходно је размотрити питање потпуне или, да се послужим аутократским језиком, апсолутне дигитализације на пољу везаног рукописа у штампаном издању. Вероватно сте запазили језичку инконгруенцију претходне реченице. Како су некада реченице парадоксног карактера, тако и мишљења на поједине теме.

Електронске књиге се тренутно шире брже него икада. Многи читаоци не само да су прихватили ту врсту формата, него и сматрају да је електронска књига логична консеквенца дигиталног доба. Чак се и многи аутори слажу, јер немају трошкове штампања, складиштења и дистрибуције, чиме је цена књиге коју потрошач плаћа умањена, што у релацији са мањим трошковима око књиге не прави никакву разлику за аутора. Значи вин-вин ситуација. Сада бих могла ставити тачку на овај коментар, када се не би и ту и тамо нашао неко ко би имао нешто да замери.

С једне стране неки тврде да је сам чин окретања странице чаролија, на основу које нико нема право да је ускрати другоме. С друге стране многи стари рукописи, као и штампана издања, се не репродукују више, јер је квалитет папира изворног текста толико стар да се не може тек тако одштампати, али дигитализовати.

Затим имамо такозване “компјутеромрсце” који користе сваку прилику да објасне како ће нам свима изгорети очи од свакодневног гледања у екран и како се тога само можемо решити уколико одбацимо све медије и комуникационе канале дигиталне природе. Међутим и ту постоји један проблем. Дабоме! Много људи, много ћуди! Коме дати за право, коме објаснити да су добра “стара времена” прошла и да се земља ипак окреће? Кога натерати да цео дан носи неке електронске уређаје са собом којима је или батерија слаба или најновији апдејт софтвера тек може бити спроведен када се уређај прикључи каблом за пуњење? Коме ускратити задовољство листања прашњавих књига у старој градској библиотеци под надзором библиотекарке Анкице која је, вероватно, старија од све једне књиге коју дан по дан својим малим дустером милује.
Књига је књига! Била у било којем облику, а о томе Ви одлучите сами!

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here