Тесла у златним умовима Србије

0
271

Као што већ извесно време промовишемо младу списатељицу Биљану Димчић тако и завидимо њеном напору да се упусти у научно истраживање. Овог пута, публика ће крајем 2018. године моћи да чита монографију ,,Златни умови Србије” у издању београдске куће Панпублик и присуствовати промоцији једне величанствене публикације која би требало да освежи српско памћење. Редакција нашег магазина се потрудила да екклузивно добије ретке неодштампане монографије који ће угледати светлост дана у септембру.

ФАУСТ:
Авај, колико лета мину
откако филозофију, права,
а са њима и медицину
ревно и трудно изучавах!
Чак сам, на своју жалост праву,
и богословљем пунио главу
Јохан Волфанг Гете
… Отпуштам облак што ме
нежно носио
Кроз јасне дане преко копна
и мора …

Велики проналазач Никола Тесла рођен је десетог јула 1856. у личком селу Смиљан. Место рођења најпознатијег светског научника налазило се у тадашњој Војној крајини Аустријског царства. Теслини родитељи, отац Милутин – православни парохијски свештеник и мајка Георгина старали су се о петоро деце. Поред Николе, у породици Тесла расли су Дане, Ангелина, Милка и Марица. Дане је погинуо при паду с коња када је Никола имао пет година. Верује се да је Данетова смрт условила да се отац Милутин противи Николином одласку на школовање, далеко од куће. Николин отац је био надарени писац и поета који је поседовао богату библиотеку у којој је Никола проводио своје рано детињство. Највише од свега је волео да чита и у својој аутобиографији „Моји изуми” је искрено написао о свом оцу следеће:
,,Мене су још од самог рођења одредили за свештенички позив и та мисао ме је непрестано тиштала. Чезнуо сам да постанем инжењер, али је мој отац био неумољив. Он је био син официра који је служио у војсци великог Наполеона и заједно са својим братом, професором математике у познатој установи, стекао војно образовање, а касније се приклонио позиву свештеника у коме је стекао углед. Био је веома образован човек, прави природни филозоф, песник и писац и за његове проповеди се говорило да су тако елоквентне као оне Абрахамове у Санта Клари.“

Млада ауторка Димчић потписује ове редове и гарантује успех који ће Србија добити на поклон од београдске издавачке куће и коаутора Милована Ћурчића. Поред непревазиђеног Николе Тесле своје место ће заузети и оспоравана научница Милева Марић Ајнштајн, потом величанствени Лаза Костић, париски сликар Љубомир Поповић, духовници Свети Јустин Поповић и Свели Владика Николај Жички и многи други.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here