ОДУЖИМО СЕ ГАВРИЛУ ПРИНЦИПУ!

0
188

Културно-просветно и издавачко удружење „Просвјета-Париз“ упућује позив Србима у расејању и отаџбинским земљама да једним књижевним прилогом, у форми кратке приче или песме о свом животу, или животу својих ближњих, допринесу културном и духовном зближавању Срба, ма где они боравили у свету. Позивају и наше музичке ствараоце да својим родољубивим надахнућем упознају свет са српским херојем Гаврилом Принципом.

Овај позив се односи на следеће књижевне и музичке области:
1) Кратка родољубива прича
2) Родољубива поезија
3) Тематска музичка композиција са текстом.

Приспели и одабрани радово биће објављени у оквиру две посебне књиге Зборника (кратке приче и песме) у издању Просвјете-Париз и биће представљене на редовном Београдском сајму књига 2018. године у Београду.

Све трошкове око штампања сносиће Удружење. Аутор ће добити бесплатно један примерак књиге. За музичку композицију биће обезбеђено снимање једног цеде-а (плус Јутјуб). Ауторско право имаће аутор композиције.

1. Кратка родољубива прича (на ћирилици, дужина текста биће између 2000 до 5000 речи (отприлике 4 до 10 куцаних страница величине А4 формата). Рок предаје електронским путем је 1. јун 2018.

2. Родољубива песма (једнна дужом, или са две до три краће родољубиве песме писане ћириличним писмом. Зборник песама бићи представљен на Београдском сајму књига 2018. године у Београду. Рок предаје ваших песама електронским путем је до 1. јуна 2018.

3. Тематска музичка композиција (поводом рођења Гаврила Принципа, 25. јула 1894. године). Гаврило Принцип је у српском народу остао један од најчаснијих сyмбола слободе и жртвовања за слободу свог народа. Гаврило Принцип је 28. октобра 1914 осуђен у Сарајевском процесу „на казну тешке тамнице у трајању од 20 (двадесет) година, пооштрене једном посетом мјесечно, те дана 28. јуна тврдим лежајем и самотним затвором у мрачној соби“. Гаврило Принцип је умро у тамници Терезин у Чешкој, 28. априла 1918. године, у 23. години живота.

Музичка композиција, свечана Ода, као и пропратни текст о Гаврилу Принципу, намењена је светској и српској јавности. Текст треба да буде писан на енглеском и српском језику и траје 3 до 4 мин.

Кључне речи: Гаврило Принцип, Сарајево, Окупатор, Слобода, Младост

Текст композиције, укључујући партитуру (или цеде), послати до 1. јула 2018.

По жељи, и на захтев аутора, биће достављена бесплатно књига: Сима С. Мраовић Гаврило Принцип, документарна драма са суђења у Сарајеву 1914.

Ваше радове у дигиталној форми можете послати на e-mail адресу: zsfmraovic@yahoo.fr

Поштанска адреса:

SPKD PROSVJETA
13, Rue ERNEST THIERRY
93300 AUBERVILLIERS
FRANCE

Собу у којој је био заточен и окован Гаврило Принцип у Терезину, градићу од свега 3000 становника који припада Устешком крају у општини Литомјержице на северу Чешке.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here