У Пироману је 27. јуна 2018. године сахрањен Младен Кесеровић, син легендарног војводе Драгутина Кесеровића

0
674

Младен Кесеровић је рођен 1931. у Котору, као друго дете тада капетана Драгутина Кесеровића, команданта града, носиоца Карађорђеве звезде и Веселинке, рођене Поповић, кћери угледног и богатог трговца из Невесиња.

Када је мајор Драгутин Кесеровић добио премештај у Крушевац, породица се сели и тамо остају до краја Другог светског рата.

Са непуних 11 година Младен је заробљен од Немаца 1941. Али је пуштен из затвора на интервенцију војводе Косте Пећанца.

Иако јединице ЈВуО, под командом Младеновог оца 14. октобра 1944. године ослобађају Крушевац, Совјети град сутрадан предају јединицама Јосипа Броза, војвода Кесеровић одлази пут Босне, а Младен одлази у очево родно село Пироман код Обреновца.

Тамо му комунисти забрањују даље школовање, па са непуних 14 година ради као надничар. Запошљава се у пољопривредном комбинату у Стублинама, где се настанио, а по повратку са служења војног рока, где је положио возачки испит, запошљава се предузећу „Наша школа“ као возач камиона.

Тај посао је радио до пензије. Био је ожењен Ружицом, био отац Весне, биолога….

Преко 20 пута је осуђиван на разне временске казне од стране комунистичког режима, због вербалног деликта, вређања лика Ј. Б. Тита и неодласка на сахрану Брозу.

Младен је преминуо 26. јуна 2018. године нарушеног здравља услед честог мучења у станицама милиције и затворима комунистичког режима.

Сахрањен је 27. јуна 2018. године у Пироману.

Говор Мише Матића на сахрани Младена Кесеровића
27. јуна 2018. године у Пироману

 

Опраштамо се привремено од Младена Д Кесеровића, доброг и поштеног човека. Испраћамо данас на крају његовог многострадалног пута, његово измучено тело, али са нама остаје његова непредана душа. Има људи који само једном речју или једним погледом оплемене живот, којима је све јасно и који воле без трагања за рационалним разлогом. Такав је био Млађа.

Наш Млађа је провео дуг и тежак живот, чини се ипак много тежи него дужи. Волео је живот, људе, провео је живот међу људима који су га волели, али је било и много оних који му чинише зло, а да ни сами нису знали зашто. Било им је наређено да малтретирају четниког сина, а он се никада није одрекао свога оца Драгутина, мајке Веселинке, брата и сестара.

Никад није поклекао, трпео је и истрепео дуже него што су његови мучитељи и замислили да може да се истрпи. Млађа је био човек из дела Достојевског и Виктора Игоа истовремено, Кнез Мишкин и Звонар Богородичне цркве одједном. Иако су му власти забраниле да се школује, самостално је стекао завидно образовање, имао понашање и резон господина, домаћина и боема истовремено.

Тежак се крст навалио на његова плећа од детињства, али изнео га је јуначки, током читавог живота, који је представљао праву људску Голготу. Љубав према људима и мржња према злу су биле његове најбоље особине. Говорио је да једно зло не треба уништавати другим злом, зло ће се само уништити.

Против зла се борио љубављу и добрим. И према нељудима се односио људски, био спреман сваком да опрости и ником да замери људске слабости, али са зликовцима није хтео да има никаква посла.

Био је поносан, али није био горд, био је храбар, али није био силеџија, када је био љут, хтео је да опрости, а када је опраштао није био злопамтило. Живот је волео, а смрти се није плашио. Није се плашио ни својих непријатеља, јер је знао да корача путем истине, путем добра и путем љубави. Таквом какав је био нису му могли наудити, као да је пред собом стално имао речи Светог Владике Николаја: Не бојте се оних који уништавају тело, чувајте се оних који уништавају душу!

Добри мој Млађо, одлазиш са овог света без икаквог зла у себи и постављаш нам својим примером тежак задатак, да те следимо, да те сустигнемо. Не знам да ли ћемо имати снаге за то, али те морамо памтити и пренети твој пример онима који за тебе нису сазнали или нису хтели да сазнају. Испраћамо те тамо где како молитва каже: Праведни почивају, где нема бола ни шкргута зуба.

Тужни зборе, браћо и сестре, била је част и богатство познавати Млађу Кесера, нека је вечни помен у Царству Небеском и Бог душу да прости Младену Кесеровићу, добром и поштеном човеку!

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here