Концерт Хора словенске песме „Лучинушка“ на Филолошком факултету у Београду

0
255

„Теку ми сузе, колико моје Лучинушке лепо певају,“ рекао је проф. Андреј Тарасјев, оснивач женског хора „Лучинушка“, бришући сузне очи. Били смо у Сали хероја на Филолошком факултету, на проби пред велики концерт поводом Конгреса слависта. Неспретно сам покушала да умирим професора: „Немојте да плачете… Заиста лепо певају, а то је разлог да им се осмехнемо.“ На те речи, професор је склонио танку, белу марамицу и рекао ми: „Не, не, ја не плачем! То сам се прехладио, па ми сузе очи… Немој ово да објавиш у новинама.“ Тек тада се насмејао и надовезао на другу причу…

На 16. међународни конгрес слависта (20.8 – 27.8), који се ове године одржава у Београду, дошло је преко хиљаду признатих стручњака из области славистике. У складу са овим изузетним научним скупом, организован је и нови концерт Хора словенске песме „Лучинушка“, који је одржан 23. августа на Филолошком факултету у Београду.

„Не треба рећи колика нам је част што је Београд ове године епицентар светске славистике. Надам се да смо се до сада показали и као добри домаћини и добри организатори, уз напомену да само настављамо традицију међународних конгреса, а прошли је био у Минску. Дакле, поздрав нашим претходницима. А солиста ове белоруске песме је вредница коју сте већ упознали у организацији овог конгреса, професор руског језика на овом факултету, Вукосава Ђапа Иветић. Бярозанька“,
а конфернасу је водила Бранислава Марковић.

Лучинушка је извела песму на скоро свим језицима из групе словенских језика, и то песме из Русије, Србије, Белорусије, Хрватске, Словеније, Чешке, Словачке, Македоније, Украјине, Бугарске, Пољске.

У препуној сали наступале су даме из овог познатог женског хора, са челу са уметничким диригентом проф. Андрејем Тарасјевим. Хором је дириговала Мирјана Николић, на хармоници су свирали Мина Ђурић и Милош Добрић, гитаре – Јовица Миљковић и Градимир Спасић, а конферанса и разредна хора – Бранислава Марковић слушаоце је обрадовала интересантним причама о свакој од песама, али и оним из прошлости хора и његовим тежњама.

Нашим читаоцима преносимо утиске са концерта путем ових фотографија и желимо хору „Лучинушка“ још много успешних концерата.

Дајана Лазаревић

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here