О „Радости Европе“ и учешћу Белорусије

0
146

Овогодишња „Радост Европе“ под слоганом „Нека планета блиста“ завршена је традиционалним свечаним Гала концертом у Сава центру. Наступиле су плесне и певачке групе из 17 држава (Белорусија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Јерменија, Кина, Литванија, Мађарска, Македонија, Немачка, Пољска, Румунија, Русија, Словенија, Турска, Украјина, Црна Гора, Чешка), као и Србија, која их је угостила.

Како носи назив „Нека планета блиста“ овогодишња „Радост Европе“ била је посвећена екологији и чувању животне средине и љубави према планети Земљи. Многи дечји наступи били су посвећени управо причи о рециклажи и заштити животне средине.
Дечја манифестација „Радост Европе“ одржава се од 1969. године у Београду, у организацији Дечјег културног центра Београд, традиционално од 2. до 6. октобра. Манифестација почиње Карневалом по Улици Кнеза Михаила, а обухвата и концерте „Сусрета пријатељства“, и завршава се великим концертом у Сава Центру. Све активности гостујућих група медијски су пропраћене.

Једна од 18 држава, које су учествовале на „Радости Европе 2018 – Нека планета блиста“ била је и Белорусија. Ове године, из Минска је дошла плесна група „Смајлићи“ (рус. Смайлики), која је настала од школе традиционалног плеса и народних инструмената.

ОШ „Раде Драинац“ и ОШ „Старина Новак“ равноправно су угостиле 12 девојчица из Белорусије, предвођене кореографкињом Јарославом Марозовом. Девојчице су старости 10-13 година, врло одговорне, брижне, дружебиве. Привукле су пажњу плешући у народној белоруској ношњи, веома налик на српску народну ношњу, али и својом скромношћу и харизмом.

Група „Смајлићи“ била је и на пријему у Амбасади Републике Белорусије у Републици Србије, на позив Изванредног и Опуномоћеног Амбасадора Валерија Бриљова.
За време учешћа групе из Белорусије на „Радости Европе“ била је ангажована сарадница ДКЦБ и преводилац МА Дајана Лазаревић, која је пратила девојчице од њиховог доласка 1. октобра, до одласка 6. октобра.

Колико је била пријатна атмосфера на наступу групе из Белорусије и боравку у Београду, можете видети на фотографијама из личне архиве преводиоца Дајане Лазаревић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here