Коњске муке

0
197
Дал' ти девојко знаш колико ми слично живимо? Јаше ко стигне и вас и нас и све зарад сопственог ћеифа.

Сретнем данас једног коња, седи сам у парку и плаче. Нешто ми се ражалило па одлучих да седнем поред њега. Седела сам минутама и минутама , палила цигарету за цигаретом али никако нисам налазила начина да започнем причу. Иако немам проблем са комуникацијом а са коњима сам баш имала искуства. Из мисли ме прену сам коњ и рече: Поред оволико кобила, што се баш ти одлучи сести овде као човек?! У себи се мислим:

Е мој коњу, да ти знаш само колико ја коњски размишљам као последица сусрета са вама.

И полако крену прича, зоб по зоб , поче прави разговор.

Дал’ ти девојко знаш колико ми слично живимо? Јаше ко стигне и вас и нас и све зарад сопственог ћеифа. Те сјаше те узјаше. Ја већ климам главом и уздишем и хватам себе да ми уопште није чудно што коњ прича?!

Рекох, јест’ вала! Нигде руке која тимари ! Да ти знаш, драги коњу колико ја коња сретох, да сам их скупљала имала бих ергелу.

Он ме онако у чуду погледа и рече да му није јасно како сам ја као човек могла налетети на коње поред толико слободних кобила?!

Снужди се и он мене ради.

Ја приметих да га терам у још већи очај и да сам села да га развеселим. Понудих му цигарету он рече да је престао пушити када га је задња кобила оставила јер је месецима пио и пушио, ‘ тео да умре! Размишљам, ко је могао да остави оваквог коња?!

Да не дужим, остасмо ми дуго тако седећи, причајући о свему и свачему. Рекла сам му да је најбољи човек од свих коња које сам срела, он се насмеја горњом усном. Загрли ме и рече: Људина си права, теби бих можда и могао дати своја узда и самар! Мислим се: Е мој драги коњу, када сам довде дошла не бих вала ни у шталу. Добар си човек али ипак животиња а ја једва са људума излазим на крај.

Устаде, замахну гривом и остави ми нешто зоби што је остало.

Оставим је на клупи, ко зна, можда наиђе нека кобила. Коњу свака част, ја ћу ипак чекати човека. Ил’ ме бити неће!

 

Неда Гаврић

 

 

 

Неда Гаврић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here