РАЗБИЈАЊЕ ЗАБЛУДЕ О ПОЧЕТКУ СРПСКОГ НОВИНАРСТВА

0
280

Прве српске новине нису основане, како се званично тврди, 1813. године кад су Димитрије Давидовић и Дмитрије Фрушић основали Новине сербске, већ 29 година прије Давидовића и Фрушића, дакле 1786. године, Захарије Орфелин је „почео издавати у Венецији Славено-сербскi й Магазинъ, то естъ: собранie разниьiхъ сочиненiй и преводовъ къ полвзћ и увеселенiю къ ползьзћ и увеселрнiю служащихъ.“

То је, истиче Јован Скерлић у својој студији Историјски преглед српске штампе,био „први часопис не само међу Србима но и међу свима Јужним Словенима“. (54)

Чак 22 године прије Димитрија Давидовића и Димитрија Фрушића, дакле 1791. године прве српске новине „Сербски повзедневниа новини“ почео је да штампа ту Бечу 14. марта 1791. године Грк Маридес Пуљо који је касније овом листу промено име у „Сербски новини“ и штампао их је два пута недељно, уторком и петком. Своје новине је штампао у два ступца по угледу на бечки Винер цајтунг (Wiener Zeitung). Те прве српске новине које је основао и уређивао Грк Маридес Пуљо престале су да излазе 30. децембра 1792. године.

Први број новина «Славено-сербски вједомости»

Још један српски лист основао је у Бечу штампар Стефан Новаковић и први број је изашао 3. августата 1792. године «Славено-сербски вједомости» и послије двије године, тачније речено у децембру 1794. године Стефан Новаковић је објавио да лист престаје са излажењем.

Тек 19. априла 1813. године појављују се нове српске новине «Новине сербске из царствујушчега града Вијене» које су уређивали Димитрије Давидовић и Димитрије Фрушић и оне су излазиле до краја фебруара 1822. године у Бечу.
1836. године Спиридон Јовић покреће у Бечу забавник «Српска зора».
1852. године Александар Андрић престаје да уређује лист «Световид» у Темишвару и исте године почиње да га штампа у Бечу и редовно је излазио тај лист све до 1859. године.

Први број „Новина сербских из царствујушчјег града Вијене“ од петка 1. августа 1813. године

    Умесно је поставити питање: зашто Удружење новнара Србије (УНС) и Удружење новинара Црне Горе (УНЦГ) сматрају да српско новинарство почиње 1813. године кад чињенице говоре да оно почиње 1768. године са часописом Захарија Орфелина који је, како је примијетио Јован Скерлић, „први часопис не само међу Србима но и међу свима Јужним Словенима“?
Поред тога прије Давидовићевих и Фрушићевих „Новина сербиских из царствујушчјег града Вијене“ 1813. године, штампане су у Бечу 1791. године српске новине „Сербски повзедневниа новини“ и 1792. године “ «Славено-сербски вједомости»!

Реално је да се новинарска удружења позабаве овим историјским чињеницама.

Преузето из књиге Петра Милатовића „СРПСКО БЛАГО У БЕЧУ“

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here