ИСТРАЖИВАЊЕ ЊЕГОШЕВОГ СТВАРАЛАШТВА У БЕЛОРУСИЈИ

0
149

На Белоруском државном универзитету 19. октобра 2018. године, Људмила Сергејевна Циманович је успешно одбранила кандидатску (по српском систему – докторску) дисертацију: „Руски импулси у стваралаштву Петра ІI Петровича Његоша“ (рус. Русские импульсы в творчестве Петра II Петровича Негоша). Рад је написан под научним менторством проф. др Ивана А. Чароте, иностраног члана САНУ-а. Своје одговоре на дисертацију, поред белоруских научника, послали су и Инзванредни и Пуномоћни Амбасадор Р. Србије у Р. Белорусији Вељко Ковачевић, а такође и проф. Петар Буњак и доцент Светлана Гољак са Универзитета у Београду. Пре годину дана је изашла испоимена књига Цимановичеве, која је добила многе позитивне критике.

Петар II Петровић Његош током целог живота је био повезан са Русијом и грађанско-политичким животом и стваралаштвом. То је показала и ауторка књиге, пажљиво анализирајући његове епске форме, у којима је присутна тема Русије. Како са правом тврди Л. С. Циманович, љубав према Русији је Његош наследио од својих предака из династије Петровић-Његош. И носио ју је кроз читав живот, као симбол борбе за веру и слободу, а такође и као подршку у таквој борби.

Књига обухвата детаљну библиографију превода Његошевог стваралаштва на источнословенске језике, а такође и библиографију научних радова о Његошевом стваралаштву.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here