ЛУДАЦИ КИДИШУ БАГЕРИМА НА СПОМЕНИК ВОЈВОДИ ВУКУ У БЕОГРАДУ

0
4663
Спо0меник Војводи Вуку у парку на Топличком венцу у Београду

Скупштина града Београда одлучила да са Топличког венца уклони споменк Војводи Вуку Поповићу до 11. јуна ове године, а до септембра планирају да уместо монументалног историјског споменика, који се налази у каталогу непокретних културних добара Београда, поставе пет скулптура Олге Јеврић.

Хоће ли Срби у Београду бити неми посмарачи зликовачког културоцида, или ће се супротставити овом злочину који је у функцији атлантистичке промене свести код Срба?

Ако Срби у Београду дозволе овај злочин над мртвим националним великаном, биће то реприза оног злочина на Ловћену кад су 1974. године срушили Његошеву капелу и уместо ње поставили усташко-комунистичко чудовиште.

Споменик војводи Вуку Поповићу, рад познатог српског вајара Ђорђа Јовановића, настао је у периоду од 1929. године, када је скулптура изливена у Прагу до 1936. године, када је споменик откривен у Београду.

Војвода Војин Вук Поповић (1881-1916) је био командант добровољачких четничких одреда у току балканских и током Првог светског рата. Учесник многих битака, погинуо је у борби на Кајмакчалану 1916. године. Сахрањен је на српском војничком гробљу Зејтинлику, а 1923. године његови посмртни остаци су пренети на Ново гробље у Београду.

Првобитно је планирано да се споменик постави у близини студентског дома краља Александра, као и на Калемегдану, међутим споменик војводи Вуку је откривен у парку Топличин венац.

Бронзана скулптура је постављена на високо постоље од природног камена. Војвода је представљен у покрету, наоружан карабином, левом руком показује на југ, на области које још нису биле особођене.

Одевен је у народну ношњу, одежду четничког војводе са плаштом и капом са кокардом.

На предњој страни постоља је исписано „ВОЈВОДА ВУК 1880-1916“, а на бочним странама постамента су уметнуте квадратне плоче на којима су исписани градови и битке у којима је војвода Вук учествовао.

При врху постамента посебно је скулпторски обликован појас од листова ловора, на којој је са све четири стране, у плитком рељефу постављен симбол четничког покрета – кост лобање са две укрштене кости тела.

Споменик војводи Вуку као документ прошлости и репрезентативно дело једног од најзначајнијих српских вајара има културно-историјску и уметничку вредност.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here